Herken de geluiden van uw baby:

Je baby verstaan vanaf dag een? Dat kan. Pricilla Dunstan, een Australische moeder met een fotografisch geheugen voor geluid, heeft ontdekt dat alle baby’s bij de geboorte vijf geluidjes maken met ieder een heel specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje wat dwars zit, darmkrampjes en ongemak, te warm, te koud, vieze luier. Woorden worden veroorzaakt door reflexen van het kindje gecombineerd met geluid en zijn daardoor universeel voor alle baby’s in de eerste maanden van hun leven.

Het aanleren van de Dunstan babytaalmethode:

Sommige woorden kunnen in het begin moeilijk te herkennen zijn. De geluiden zijn niet altijd duidelijk omdat de baby niet bewust probeert te communiceren. Het geluid kan verstop zitten in het huilen, vooral wanneer de baby erg overstuur is. Hier zijn vijf eenvoudige tips om de taal van de baby te leren verstaan en begrijpen.

Stop, kijk en luister:

De kunst van het luisteren vereist dat u als ouder uw aandacht richt op uw baby en goed let op de geluiden, de lichaamstaal en de gezichtsuitdrukking van uw baby. Zoeken naar de fysieke uitdrukking van de reflexen, zoals de ovale mond bij het geluid Auw, kan ouders helpen het woord dat de baby zegt te ontdekken.

Luister in de voorfase van het huilen:

Het is belangrijk om te luisteren naar de geluiden van de baby in de voorfase van het huilen, voordat de baby echt overstuur raakt. Dan zijn de geluiden beter herkenbaar en is de baby ook gemakkelijker gerust te stellen.

Luister naar het kenmerkende deel van elk woord:

Luister naar het onderscheidende kenmerk van elk woord om te herkennen welk woord gezegd wordt. Bijvoorbeeld de letter N om het geluid Neh te herkennen.

Verander de houding van de baby:

Het geluid wordt ook beïnvloed door de houding van uw baby. De manier waarop het geluid gevormd wordt is anders wanneer de baby op de arm wordt gedragen of wanneer hij op zijn rug ligt. Wanneer u het moeilijk vind om het geluid van uw baby te herkennen, is het zinvol om de houding van uw baby te veranderen.

Neh is honger.

Auw is moe.

Eh is boertje.

Eairh is darmkrampjes.

Heh is ongemak.

Wilt u ook graag uw baby beter leren begrijpen?

U kunt bij mij de babytaal leren.

 

Voor meer informatie en aanmelden

Aangesloten bij: